Până unde merge tupeul escrocilor care vor să se îmbogățească în câteva minute

În ultima perioadă, poliţia se confruntă cu noi tehnici de comitere a infracţiunilor de înşelăciune, multe dintre ele prin intermediul telefoniei fixe sau mobile, în special cea prin metoda “Accidentul”. Infractorii se bazează pe prima reacţie a victimei, reacție generată de panică,  firească în multe cazuri în situaţia unui  eveniment real cu impact emoţional puternic, dar şi pe naivitatea acesteia.

Dacă primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt prieteni ai unor rude sau cunoștinţe şi vă informează că aceştia ar fi implicaţi într-un eveniment rutier, solicitându-vă o sumă de bani pentru a interveni pe lângă  un avocat, în vederea soluţionării favorabile a cercetării, polițiștii sălăjeni vă supun atenției câteva reguli care vă pot feri de situații prin car eputeți deveni victime.:

Verificaţi autenticitatea celor afirmate, prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane (rude, cunoștințe).

Nu trimiteți bani prin mandat poștal, nu depuneţi bani NICIODATĂ,  în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid – Western sau Moneygram, Paypal, către persoane necunoscute. Nu chemați la domiciliu persoanele cu care vorbiți la telefon și nu oferiți sub nicio formă bani, indiferent ce dovezi sau acte vi se prezintă. Nu oferiți datele personale de pe carduri, număr de cont sau, mai rău, numarul pin.

Sunaţi imediat la Poliţie dacă aţi fost abordat în acest fel, chiar dacă nu aţi trimis banii; Spuneţi şi prietenilor şi cunoştințelor dumneavoastră despre acest mod de operare şi sfătuiți-i să fie precauţi.

De asemenea, dacă primiţi apeluri pe numărul dumneavoatră de telefon fix sau mobil de la persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai unei companii și vi se solicită informații confidențiale pentru anumite verificări în baza de date sau pentru că aţi câștigat un premiu, trebuie: să vă asigurati că ați participat la un astfel de concurs și să cereţi mai multe detalii cu privire la evenimentul în urma căruia aţi fi putut câștiga premiul respectiv; să nu comunicati informaţii/ date personale confidențiale (precum CNP, serie şi număr de buletin, conturi bancare, parole, etc).

Dacă vi se solicită să tastaţi anumite combinaţii de cifre de forma  91407% sub pretextul că există o problemă pe linia dumneavoastră telefonică, nu faceți acest lucru deoarece veți redirecționa apelurile către numere de mobil. Un deranjament telefonic nu se rezolvă prin formarea de coduri speciale, iar un aparat telefonic obişnuit nu se poate virusa.

Dacă primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt poliţişti şi vă informează că vor veni la dumneavoastră pentru verificarea bancnotelor, întrucât deţin informaţii că sunt false, vă recomandăm să nu înmânaţi banii unor persoane necunoscute și să sunaţi imediat la Poliţie dacă aţi fost abordat în acest fel. Ultimul caz a fost înregistrat vineri în localitatea Tălmaciu, o femeie de 70 de ani fiind păcălită să dea unui necunoscut, în toiul nopții, peste 2.500 de dolari, după ce fusese anunțată telefonic că fiica ei a fost implicată într-un grav accident de circulație în Spania, aceasta fiind reținută pentru cercetări de autoritățile spaniole.

 

 

 

2 Thoughts to “Până unde merge tupeul escrocilor care vor să se îmbogățească în câteva minute”

  1. radu

    Da ,am primit in cutia postala doua scrisori ,la interval de cca 10 zile si mi se cerea sa achit cate 49 eur deoarece am incalcat reguli de circulatie in Olanda ,cu o masina pe care eu am vandut-o de 4 ani . Scrisorile scrise in limba romana, fara stampile si semnaturi , trimise in plicuri nedatate ,netimbrate ,nestampilate . Am depus sesizare la Politia Salaj si am fost cautat de o tanara de la circulatie ,care mi-a luat o declaratie si mi-a spus ca mai are astfel de dosare . Cred ca e vorba de o tentativa de inselatorie ,dar cei de la politie au alta parere .

  2. Anonim

    O stire de asta ar trebuii facuta la tv ca si cea cu faceti miscare cel putin 30 min pe zi.

Leave a Comment